Cafeaua turcească este cea mai faimoasă din lume si este un aspect esențial în ospitalitatea turcească.

Când a ajuns cafeaua pentru prima dată în Turcia? Există două povești despre modul în care cafeaua a ajuns în Turcia.

Una dintre ele este ca in 1521, conducătorul otoman al Yemenului, Ozdemir Pașa, a învățat prepararea yemenită a cafelei în încercarea de a-l cuceri pe sultanul otoman, Suleiman Magnificul. El i-a dedicat personal cafeaua. Cafeaua era considerată una dintre cele mai scumpe băuturi de la acea vreme. Prin urmare, sultanul Suleiman și-a exprimat admirația față de această băutură prin emiterea unei decizii regale sigilate cu ștampila regală de a o adopta și așa s-a răspândit.

A doua varianta spune că doi comercianți sirieni, primul se numește „Hakam” din orașul Aleppo, iar celălalt este numit „Shams” din orașul Damasc, dorind să facă schimb de cafea între Siria și Turcia În 1554, cei doi comercianți au deschis un magazin pentru a servi băuturi în Turcia. Apoi, a intrat în Palatul Otoman sub domnia lui Suleiman Magnificul și a fost intitulat „Băutura neagră”.

Factorul comun dintre ambele povești este că cafeaua a fost descoperită pentru prima dată sub domnia lui Suleiman Magnificul și s-a răspândit în toată Turcia în 1555, cunoscută sub numele de, o băutură regală, documentată prin decretul regal, sigilat cu ștampila otomană.Prima cafenea care a existat în Turcia a fost fondată de Hakam și Shams în Eminonu.

În timpul domniei sultanului Mourad lll, au funcționat peste 600 de cafenele, nu numai în Istanbul, ci și în Anatolia, Konya, Mardin, Gaziantep și în majoritatea sudului și estului Turciei, conduse de ideea de a lăuda pe sultan.

Mai târziu, sultanul Murad lV, a ordonat închiderea magazinelor la Istanbul datorită apariției ideilor antiotomane, pe care le considera, o abatere de la singurul scop al acestor cafenele, care era de a lăuda pe sultani și a declarat că este o amenințare pentru statul.

Epoca de Aur a cafenelelor a avut loc în timpul domniei sultanului Abdel Aziz și a domniei lui Abdul Hamid ll. În acea perioadă, această cultură a fost susținută și promovată în toată Turcia până când a ajuns în lume.

Cafeaua turcească este preparată într-un ibric de cupru îngust și adânc, cu un mâner din lemn numit „Cezve”. În ceea ce privește ingredientele, două linguri de masă cu cafea pentru fiecare ceașcă de apă, apoi amestecați-o bine și puneți-o la fiert.

Odată ce cafeaua a fiert ar trebui să fie turnată direct în ceașcă. Acesta este motivul pentru care cafeaua turcească este bogată în spumă. Cafeaua nu va fi considerată cu adevărat turcească fără cel puțin jumătate până la 1cm de spumă. De obicei, se servește cu un pahar de apă și o bucată de rahat turcesc.

22octombrie
2021
  • 183
  • 0

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!