Loc în lume ca exportator de cafea (19/20): al 8-lea

Saci (60kg) exportati anual (19/20): Aproximativ. 3.921.000

Procentul din piața mondială a cafelei: 3%

Regiunile cheie de cafea: Sidamo, Limu, Yirgacheffe, Harrar și Djima

Perioade tipice de recoltare: octombrie – decembrie

Etiopia, recunoscută pe scară largă ca locul de naștere al cafelei, produce unele dintre cele mai excepționale și dramatice cafele din lume. De la notele florale de bergamotă ale Yirgacheffe până la notele de fructe coapte ale Harrar, aromele unice oferite de această țară spectaculoasă au devenit, în ultimii ani, unele dintre cele mai căutate în cafele de specialitate.

Doar cafeaua arabica este cultivată în Etiopia, dar varietatea de soiuri individuale – multe care cresc încă sălbatice și nedescoperite – este de neegalat oriunde în lume. În plus, volumul mare de cafea a produs o reducere a producției din Kenya și Tanzania cu aproximativ 450.000 de tone anual.

Cafeaua a început probabil să fie exportată din țară încă din secolul al XVII-lea, deși comerțul nu a devenit semnificativ până în secolul al XIX-lea. Se estimează că 15 milioane de etiopieni sunt angajați în industria cafelei, iar Etiopia este foarte dependentă de cafea ca sursă majoră de venituri: reprezintă aproape 70% din toate veniturile din export.

Există trei „sisteme de producție” a cafelei utilizate în Etiopia: Cafeaua de pădure, unde cafeaua cultivată în sălbăticie este recoltată de populația locală; Cafele de grădină, cultivate în mici parcele (de obicei măsurate în termeni de arbori, mai degrabă decât de hectare) împreună cu alte culturi; și Plantation Coffees, un procent foarte mic de cafea etiopiană, cultivată pe terenuri mari. Marea majoritate a cafelei din țară este produsă folosind sistemul Garden Coffee.

Cafeaua în Etiopia a fost în mod tradițional prelucrată uscat, dar procesarea umedă devine din ce în ce mai comună. 50% sau chiar mai mult, din cafeaua din țară este acum procesată umed, ceea ce evidențiază notele delicate, florale, pentru care este cunoscută cafeaua țării.

Până în decembrie 2008, cultivatorii puteau vinde direct pe piețele de export, dar acest lucru a fost ulterior dominat, iar dificultatea de a determina proveniența precisă în Etiopia – piatra de temelie a cafelei de specialitate – a fost o frustrare enormă pentru cumpărătorii de pe piețele consumatoare de atunci.

Sidamo

Sidamo (sau Sidama – cel din urmă se referă la poporul Sidama, în timp ce primul este ceea ce odinioară era cunoscut sub numele de provincia Sidamo) acoperă o suprafață mare care se răspândește prin munții fertili de la sud de Lacul Awasa din Valea Riftului. Este alcătuită din peste 20 de zone administrative diferite, sau „woredas”, cu microclimate și altitudini diferite; în consecință, există o mare varietate de atât grade, cât și profile de cupe care ajung să fie etichetate ca Sidamo.

Regiunea Sidamo (împreună cu Harrar și Yirgacheffe) este una dintre cele trei regiuni comerciale de cafea din Etiopia și este binecunoscută pentru că are condiții climatice perfecte pentru cafea datorită altitudinilor cuprinse între 1.500 și 2.200 de metri deasupra nivelului mării, precipitațiilor ample, temperaturii optime și sol fertil. Aproximativ 60% din cafelele din regiune sunt spălate, deși Sidamo produce și câteva cafele excelente uscate la soare.

Yirgacheffe

Yirgacheffe face parte din regiunea Sidamo din sudul Etiopiei, dar cafeaua sa spălată este atât de cunoscută încât a fost subdivizată în propria sa microregiune, care a fost marcată de guvernul etiopian. Această zonă verde abruptă este atât fertilă cât și înaltă – o mare parte din cafea crește la 2.000 de metri și mai sus.

La prima vedere, dealurile lui Yirgacheffe par dens împădurite, dar, de fapt, este o regiune puternic populată, iar dealurile sunt presărate cu multe locuințe și sate care cresc „Garden Coffee”. În regiune există aproximativ 26 de cooperative, reprezentând aproximativ 43.794 de fermieri și aproximativ 62.004 de hectare de cafea de grădină. Producția este preponderent spălată, deși din Yirgacheffe iese și o cantitate mai mică de cafea uscată la soare.

Harrar

Al treilea dintre numele marcate regionale ale Etiopiei, Harrar a fost unul dintre „clasele” originale ale cafelei etiopiene. În secolul al XIX-lea, cafeaua Harari era cunoscută ca fiind de cea mai înaltă calitate (în special în comparație cu „cealaltă” calitate disponibilă la acea vreme, Abyssinia, care era pur și simplu cafea cultivată în sălbăticie din orice altă parte a țării). Chiar și astăzi, regiunea este renumită pentru cafeaua de calitate.

Astăzi, cafeaua Harrar provine în cea mai mare parte din copacii indigeni sălbatici din fermele mici din partea de est a țării, care sunt apoi prelucrate uscat și clasificate în mod tradițional ca Longberry (mare), Shortberry (mai mic) sau Mocha (para).

Aromele Harrar variază de la o mulțime de afine până la o gamă întreagă de arome, inclusiv banane, căpșuni și gumă de mestecat – unele sunt chiar de mentă. Aceste cafele sunt de obicei grele.

Natura vinoasă a acestei cafele înseamnă că de obicei nu este potrivită pentru a fi băută ca si cafea de origine unică; prin urmare, Harrar este cel mai frecvent utilizat în amestecurile de espresso pentru a da note amețitoare, fructate. Poate fi foarte variabilă în preparare și, ca urmare, poate fi dificil de prăjit uniform. Toate fac parte din farmecul și atractivitatea unică a acestei cafele.

Limu

Regiunea Limu este mai puțin cunoscută decât cele „trei mari” regiuni marcate, dar găzduiește câteva cafele excelente. Cafeaua Limu crește în sud-vestul Etiopiei între 1.100 și 1.900 de metri deasupra nivelului mării și este cunoscută și dorită pentru ceașca sa bună, aroma dulce, picant/vin și corpul echilibrat. Cafeaua Limu spălată este considerată una dintre cele mai bune cafele cultivate în munți din Etiopia. Fasolea este de mărime medie, are o formă rotunjită distinctă și o culoare verde.

Djima

Această regiune, în sud-vestul Etiopiei, este un mare producător de cafea din Etiopia. Multe cafele din această regiune sunt de calitate comercială.

18noiembrie
2021
  • 193
  • 0

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!