Loc în lume ca exportator de cafea : al 4-lea

Saci (60kg) exportate anual : 6.765.000

Procentul din piața mondială a cafelei:Aproximativ. 5%

Soiuri tipice produse: Caturra, Catuai, Pacas, Typica și (din ce în ce mai mult) Lempira, IHCAFE-90 și Parainema (tip Sarchimor)

Regiunile cafea: Copán, Montecillos, Agalta, Opalaca, Comayagua și El Paraiso

Perioade tipice de recoltare:noiembrie – aprilie

Cafeaua a fost din istorie unul dintre principalele exporturi ale Hondurasului (alături de banane), iar de la mijlocul anilor 2000, producția totală anuală a crescut vertiginos. În timpul anului de recoltă 2009/10, Honduras a produs aproximativ 3,6 milioane de pungi de cafea Arabica (deja o creștere semnificativă față de 1999/2000). Până în 2014/2015, țara devenise cel mai mare producător din America Centrală (și numărul 7 în lume), cu un randament de peste 5 milioane de saci (toate soiurile Arabica). Cu cea mai mare producție pe cap de locuitor din lume și diferiți factori de afaceri care mențin industria în creștere, experții sunt de acord că nu ar fi surprinzător ca țara să ajungă la 8 milioane de saci în viitorul apropiat. Una peste alta, povestea este clară: Honduras este o țară mare producătoare de cafea, cu mult potențial neexploatat pentru loturi de specialitate.

Până relativ recent, aproape toată producția din Honduras era destinată pieței comerciale, iar țara era văzută în primul rând ca un exportator de mărfuri la prețuri mici. De-a lungul anilor 1990, în timp ce vecinii săi din America Centrală au devenit cunoscuți pentru producția de loturi de înaltă calitate, Honduras a rămas în urmă când a venit vorba de producția de specialitate. Țara, fără îndoială, a avut condițiile de creștere, cu soluri fertile, altitudine (majoritatea fermelor se află la 1.000 m plus) și microclimate agreabile.

O taxă guvernamentală asupra exporturilor de cafea, implementată la sfârșitul anilor 1990/începutul anilor 2000, a ajutat încet să canalizeze finanțarea atât de necesară către infrastructura cafelei din Honduras (în special drumurile din zonele îndepărtate de cultivare a cafelei) și stimulente fiscale pentru producătorii de cafea. Alimentată și de îmbunătățirea piețelor în prima jumătate a anului, țara a început să vadă un impact pozitiv asupra producției și calității.

Astăzi, peste 100.000 de familii din Honduras sunt implicate în producția de cafea. 95% dintre aceștia sunt fermieri la scară mică și 70% cresc pe mai puțin de 2 hectare (reprezentând aproximativ 30% din producția totală a țării). Marea majoritate a fermierilor (95% sau mai mult) se bazează pe munca de familie pentru toate aspectele muncii agricole și de recoltare.

Honduras a fost împărțit în șase regiuni bine definite. Fiecare regiune are propriul laborator de cupping sponsorizat de IHCAFE, care oferă fermierilor un serviciu gratuit de cupping. Aceste șase regiuni principale sunt, la rândul lor, împărțite în diferite microregiuni.

Copán (nord-vest, la granița cu Guatemala și El Salvador)

1.000 – 1.500 de metri deasupra nivelului mării

Sezon de recoltare: noiembrie – martie

Soiuri: Bourbon, Caturra, Catuai

Marcala-Montecillos (sud-vest)

1.200 – 1.600 de metri deasupra nivelului mării

Sezon de recoltare: decembrie – aprilie

Soiuri: Bourbon, Catuai, Caturra, Pacas

Opalca (nord-vest)

1.100 – 1.500 de metri deasupra nivelului mării

Sezonul de recoltare: noiembrie – februarie

Soiuri: Bourbon, Catuai, Typica

Agalta Tropical (nord și est)

1.300 – 1.950 de metri deasupra nivelului mării

Sezon de recoltare: decembrie – martie

Soiuri: Bourbon, Caturra, Typica

Comayagua (centru-vest)

1.000 – 1.500 de metri deasupra nivelului mării

Sezon de recoltare: decembrie – martie

Soiuri: Bourbon, Caturra, Typica

El Paraíso (sud-est)

950 – 1.950 de metri deasupra nivelului mării

Sezon de recoltare: decembrie – martie

Soiuri: Catuai, Caturra

24noiembrie
2021
  • 252
  • 2

2 Comentarii

  1. by office.snailcafe noiembrie 25, 2021 11:05 am

    Interesant.

    • by Podariu Vasile noiembrie 25, 2021 11:06 am

      Multumin!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!