Locul în lume ca exportator de cafea Locul 3
Saci (60kg) exportați anual : Aproximativ 13.672.000
Procentul pieței mondiale a cafelei: 10%
Soiuri tipice produse: Typica, Bourbon, Tabi, Caturra, Columbia, Maragogype, Castillo (printre altele)
Regiuni cheie de cafea: Nariño, Cauca, Meta, Huila, Tolima, Quindio, Caldas, Risaralda, Antioquia, Valle, Cundinamarca, Boyacá, Santander & Norte de Santander

Columbia este a treia cea mai mare țară producătoare de cafea din lume și, până la sosirea Vietnamului pe scena cafelei (ale cărei ieșiri sunt în principal Robusta), Columbia a fost a doua.

Cafeaua a început să fie cultivată comercial în Columbia la mijlocul anilor 1830 și de-a lungul secolului al XX-lea a fost principala cultură de export a țării. O topografie montană și multe micro-climate tropicale contribuie în mare măsură la reputația Columbiei pentru condiții ideale de creștere, care la rândul lor au ajutat Columbia să se stabilească ca un „brand” recunoscut în întreaga lume.

Columbia are aproximativ 875.000 de hectare plantate cu cafea în 590 de municipalități și 14 regiuni de creștere a cafelei. În medie 75% din producția țării este exportată la nivel mondial, cultura generând aproximativ 10-16% din PIB-ul agricol. Cea mai mare parte a acestei producții provine în mod surprinzător de la ferme mici: 60 % dintre fermierii columbieni de cafea cultivă mai puțin de un hectar de cafea, în timp ce doar 5 % au mai mult de 20 de hectare.

În mod tradițional, majoritatea cafelelor din Columbia au fost procesate folosind metoda complet spălată.

Procesul de uscare în cea mai mare parte a Columbiei este unic – micii fermieri au răspândit pergamentul pe acoperișurile plate (sau „elvas”) ale caselor lor pentru a se usca la soare.

Diversitatea cafelei și a profilurilor găsite în Columbia este enormă, iar cafeaua este recoltată practic pe tot parcursul anului, în funcție de regiune. Recolta principală are loc din octombrie până în februarie, noiembrie și decembrie fiind lunile de vârf.

Despre regiunile de creștere a cafelei din Columbia:

Antioquia – Antioquia a fost „vestul sălbatic” al țării timp de mulți ani și a fost inițial populat aproape în întregime de minerii de aur. În a doua parte a secolului al XIX-lea,  cafeaua a fost introdusă în zonele muntoase și fertile ale departamentului, iar Antioquia a devenit una dintre cele mai importante zone producătoare de cafea din Columbia. Începând cu anii 1980, cafeaua era cel mai important export din regiune.

Cauca– Cafeaua din Cauca include regiunea Inza și zonele din jurul orașului colonial Popayan. Situată pe „Macizo Colombiano” (Platoul Columbian), care înconjoară vârfurile înalte ale Tolimei și Huilei, regiunea este o sursă importantă de apă și faună sălbatică, pe lângă faptul că este un teren de creștere a cafelei.

Chocó – Cea mai mare parte a cafelei din Chocó este cultivată în apropierea municipiului El Carmen de Atrato, separată de pantele fertile de creștere a cafelei din sud-vestul Antioquia de doar o creastă abruptă, o zonă cu o biodiversitate bogată.

Chocó de Est a fost una dintre cele mai importante zone producătoare de cafea din Columbia la sfârșitul secolului alXIX lea  și începutul secolului al XX-lea; cu toate acestea, cea mai mare parte a regiunii este acoperita de păduri tropicale care se întinde spre est. Regiunile de cafea Chocó se află în lanțurile muntoase care se învecinează cu Antioquia și, fără o altă cale viabilă de a transporta cafeaua din regiune, aproape toată cafeaua de la Chocó este măcinată în Antioquia și, ulterior, a fost vândută în mod tradițional ca cafea antioquian.

Huila-Departamentul de Huila este mai rural decât Cauca; cu toate acestea, este renumit pentru calitatea cafelei sale și devine rapid cea mai mare regiune producătoare de cafea din Columbia.

Nariño– Nariño se află în sudul îndepărtat al Columbiei, învecinându-se cu Equador în vârfurile înalte ale Anșilor. Datorită apropierii sale de ecuator, cafeaua poate fi cultivată la altitudini foarte mari în departament, iar multe ferme sunt situate pe munți de peste 2000 de metri.  

Zona producătoare de cafea Nariño prezintă o combinație de factori, cum ar fi 1666 de ore de lumină solară pe an, 1866mm (74 inci) de precipitații pe an, cu modele fiabile de precipitații și soluri cu un procent ridicat de material organic, toate acestea făcând posibilă cultivarea cafelei la altitudini mari și temperaturi mai reci decât media.

Santander – Cantități mari de typica sunt cultivate aici. Departamentul are un micro-climat mai uscat și o altitudine mai mică de creștere.

Sierra Nevada– Sierra Nevada de Santa Marta este un lanț muntos izolat de Anzi care atinge o altitudine de peste 5.000 de metri. Pe coasta de nord a Columbiei, mulți fermieri de cafea din departament fac parte fie din triburile native Arhuaco, fie din Kogui. Cea mai mare parte a cafelei de aici este cultivată organic, fie certificată, fie pasivă. 

Tolima– sudul Tolimei a fost timp de mulți ani un focar al activității de gherilă FARC și este o regiune strategică pentru războiul civil în curs de desfășurare al Columbiei. Accesul este dificil în cea mai mare parte a departamentului, iar producătorii care cresc în regiune tind să fie la scară foarte mică.

11decembrie
2021
  • 182
  • 1

1 Comentarii

  1. by Podariu Vasile noiembrie 25, 2021 11:06 am

    Multumin!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!