Locul în lume ca exportator de cafea: Locul 15
Saci exportați anual : Aproximativ 1.039.000
Procentul pieței mondiale a cafelei: Aproximativ 1%
Soiuri tipice produse: Typica, Caturra, Catuai, Villa Sarchi, Bourbon & Gesha
Regiuni cheie de cafea: Tarrazú, Valea Centrală, Valea de Vest, Tres Rios, Brunca, Uanacaste, Orosi & Turrialba

Istoria Costa Rica este indisolubil legată de producția de cafea: de fapt, în ajunul independenței țării față de Spania, în 1821, semințele de cafea gratuite au fost distribuite de guvernul local ca mijloc de promovare a producției de cafea pentru a susține economia. De când a fost expediată pentru prima dată în Anglia în 1843, cafeaua a fost unul dintre exporturile cheie ale Costa Rica (a fost, de fapt, singurul export până în 1890) și este legată de identitatea Costa Rica într-un mod în care niciun alt produs agricol nu este.

Astăzi, Costa Rica a răspuns apelurilor cumpărătorilor pentru o mai mare trasabilitate și rămâne un lider în mișcările de tip boutique „micro mill” și microlot, care permit urmărirea anumitor loturi înapoi la o fermă sau un teren unic. În Costa Rica micro-climate numeroase și variate care se găsesc în regiunile producătoare de cafea din această națiune mică oferă o multitudine de caracteristici distinctive de aromă determinate de soiurile de cafea, latitudine, altitudine, tipul de sol, precipitații și variații de temperatură. În plus, 90 % din cei 50.000 de fermieri de cafea din țară lucrează in ferme mici de mai puțin de 5 hectare, ceea ce asigură în mod implicit dimensiuni mici ale loturilor.

Majoritatea fermierilor din Costa Rica nu au facilități pentru a-și procesa propria cafea, ci mai degrabă pentru a-și alege cireșele în timpul zilei și pentru a le livra la o cooperativă din regiunea lor.

Fermierii costaricani care folosesc un demucilager pot lăsa pe cât de mult din mucilagii sau „miere” doresc. Diferite denumiri de miere albă, galbenă, roșie și neagră sunt utilizate în mod obișnuit se referă  la diferențe în ceea ce privește:

 • cantitatea de mucilagii lăsată pe boaba după pulpare;
 • modul în care boaba este uscată (de exemplu, lumina directă a soarelui sau condițiile umbrite);
 • durata și condițiile în care boabele sunt uscate.

Miere albă:
80-90% din mucilagii este îndepărtat; se usucă pe paturi ridicate în soare direct,  se usucă rapid în căldura intensă și pergamentul devine de culoare albă.

Miere galbenă:
50% din mucilagii este îndepărtată; sunt uscate în condiții de vânt scăzut și lumina medie a soarelui, sunt greblați de 3 până la 4 ori pe zi și uscați timp de până la o săptămână

Miere roșie:
80-90% din mucilagii rămășițele de pe boabe; sunt uscate pe paturi ridicate, în condiții de umbrire, greblate in prima dimineață și apoi doar o dată sau de două ori după-amiaza.

Miere neagră:
Mucilagiul este lăsat cât mai aproape de intact posibil; boabele sunt uscate pe pat ridicat în condiții complet umbrite, nu sunt mutate deloc în prima zi și sunt apoi greblate o dată pe zi; timpul de uscare poate dura până la trei săptămâni.

Cele 8 regiuni principale de creștere din Costa Rica:

Tarrazú (33%-35% din producție)
Altitudine: 1.200 până la 1.700 de metri deasupra nivelului mării

Tarrazú cultivă aproape în întregime cafea Arabica, în primul rând Caturra. Regiunea produce aproximativ 537.000 de saci de 60 kg pe 22.000 de hectare, dintre care majoritatea sunt compuse din ferme mici, cu o dimensiune medie de 2,5 hectare. Cafeaua produsă aici este 95% Strict Hard Bean (SHB). Una dintre cele mai cunoscute regiuni din Costa Rica, Tarrazú produce cafele cu o aciditate rafinată și foarte ridicată, rezultat al solului și al altitudinii favorabile și al unei bune prelucrări.

Valea de Vest (aproximativ 25% din producție)
Altitudine: 1.200 până la 1.700 de metri deasupra nivelului mării. Primii locuitori ai Văii de Vest au adus cafea din Valea Centrală, aprinzând progrese în regiune. Aproximativ 85% dintre cultivatorii de cafea de aici recoltează între 1 și 100 de chintale (un chintal este egal cu 46 de kilograme) anual, iar producția medie a regiunii se încadrează între 307.000 și 460.000 de pungi de 60 kg de boabe.  Soiurile predominante cultivate în regiune sunt Caturra și Catuaí, stabilite pe o suprafață de aproximativ 22.000 de hectare; în unele cazuri, rămășițe ale soiurilor Villa Sarchí și Villalobos pot fi găsite aici. Valea de Vest este una dintre cele mai complexe regiuni în producția de cafea de înaltă calitate, datorită microclimatelor sale și posibilității de a colecta cireșele coapte în timpul lunilor mai uscate, de vară, și produce unele dintre cele mai bune cafele din Costa Rica.

Valea Centrală (aproximativ 15% din producție)
Altitudine: 1.000 până la 1.200 de metri deasupra nivelului mării

Sub influența bazinului hidrografic al Pacificului, valea privilegiată Centrală se bucură de un sezon umed și uscat bine definit și de altitudini rezonabile. Solul acestei regiuni are o ușoară aciditate tropicală, rezultată a îmbogățirii sale cu cenușă vulcanică. O abundență de materiale organice favorizează distribuția adecvată a rădăcinilor, umiditatea solului și o bună oxigenare. Plantațiile de cafea de aici sunt unele dintre cele mai vechi din Costa Rica, dar dispar rapid și din cauza presiunii populației și a dezvoltării industriale. Unele soiuri Bourbon sunt încă cultivate în Valea Centrală.

Tres Rios (2% din producție și scădere)
Altitudine: 1.000 până la 1.650 de metri deasupra nivelului mării

Tres Ríos este situat la doar câțiva kilometri est de capitala San José. A fost creată în 1820 prin extinderea activității de cafea a Văii Centrale în provincii, care a continuat prin anii 1840 și până la mijlocul secolului al XX-lea. Cu toate acestea, datorită apropierii sale de capitală, terenurile arabile din regiune dispar rapid și multe ferme de cafea cedează presiunii economice și vând dezvoltatorilor imobiliari dornici să construiască noi case.

Brunca (20% din producție)
Altitudine: 800 până la 1.200 de metri deasupra nivelului mării

Cafeaua de specialitate este produsa la cele mai mari altitudini din această regiune cultivata in cooperative mari Fairtrade.

Restul de 5% din cafeaua cultivată în Costa Rica se găsește în Guanacaste, Orosi și Turrialba la altitudini mai mici de aproximativ 600-900m.

22ianuarie
2022
 • 142
 • 2

2 Comentarii

 1. by office.snailcafe noiembrie 25, 2021 11:05 am

  Interesant.

  • by Podariu Vasile noiembrie 25, 2021 11:06 am

   Multumin!

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!