Loc în lume ca exportator de cafea : 1

Saci (60kg) exportati anual :  Aproximativ. 40.698.000

Procentul din piata  mondiala a cafelei: 31%

Soiuri tipice: 80% Arabica: Bourbon, Catuai, Acaia, Mundo Novo, Icatu printre multe altele

Regiuni cultivare cafea: Sul de Minas, Matas de Minas, Cerrado, Chapadas de Minas, Mogiana, Espirito Santo, Paraná și Bahia.

Perioade tipice de recoltare: mai – septembrie

Cafeaua a fost introdusă în țară la începutul secolului al XVIII-lea. Povestea spune că, în 1727, guvernul brazilian a trimis un soldat – Lt. Col. Francisco de Melo Palheta – să facă contrabandă cu semințe de cafea din Guyana Franceză, sub acoperirea medierii unei dispute la graniță. Locotenentul și-a îndreptat farmecul asupra soției guvernatorului, care i-a dăruit un buchet împodobit cu răsaduri de cafea la o cină de rămas bun.

 Aproximativ două milioane de hectare din țară sunt acum plantate cu cafea, din care marea majoritate (+70 la sută) este Arabica. O mare parte din acestea sunt destinate marilor prăjitori multinaționali și sunt cunoscute pur și simplu ca „Santos” (după portul din care este expediat în statul São Paulo – nu o regiune producătoare).

Cu toate acestea, Brazilia produce și câteva cafele și micro-loturi cu adevărat excepționale, dovadă că cafeaua de specialitate nu trebuie să se limiteze doar la cultivatorul la scară mică. Ca și în India, clasa de mijloc în plină dezvoltare a Braziliei a determinat o creștere rapidă pe piața internă a cafelei sale. Consumul a crescut cu aproximativ 5% anual și Brazilia a depășit recent SUA pentru a deveni cel mai mare consumator de cafea din lume în ceea ce privește kilogramele consumate pe cap de locuitor.

În 1975, Brazilia a suferit un îngheț devastator. Mulți producători și-au abandonat culturile în sud și sud-est și s-au relocat în statul Minas Gerais, o zonă mai puțin afectată de îngheț. Combinația dintre tehnologie, cele mai bune practici în cultivare și voința fermierilor i-au permis Minas Gerais – în puțin mai mult de 30 de ani – să se remarce ca cel mai mare stat producător de cafea din Brazilia.

Pentru a obtine recunoașterea cafelei de calitate produsa in țara, Brazilia a inițiat competiția cu juriul Cupa Excelenței în urmă cu un deceniu. Fermele variază ca mărime, de la plantații familiale mici de mai puțin de 10 hectare, până la moșii masive de peste 2.000 de hectare. Unele dintre cele mai mari moșii braziliene produc singure mai multă cafea în fiecare an decât întreaga producție a Boliviei!

Aici se cultivă un număr mare de soiuri tradiționale și experimentale precum Bourbon, Mondo Novo, Icatú, Catuaí, Iapar și Catucaí. Cea mai mare parte a materialului genetic folosit în culturile de cafea din Brazilia provine din grupurile Catuaí și Mundo Novo, dezvoltate de Institutul de Agronomie din Campinas (IAC) în anii 1930.

Din punct de vedere istoric, o mare parte din cafeaua cultivată în Brazilia a fost procesată folosind metoda naturală din cauza deficitului de apă în regiunile timpurii producătoare de cafea. Acest lucru se schimbă acum și sunt folosite și metode naturale și complet spălate – în special în sectorul de specialitate. Aceste procese sunt folosite pentru a îmbunătăți diferite caracteristici ale cafelei și pentru a scoate în evidență diferite trăsături.

04noiembrie
2021
  • 29
  • 0

Adauga comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicata. Campurile marcate cu * sunt obligatorii

error: Continutul este protejat!